Дома > Вести > Вести од индустријата

Куче осомничено за беснило, што да правиме?

2024-02-22

Беснилото е многу опасна болест која може да се пренесе на луѓето преку каснување или гребење на заразено животно. За да се обезбеди навремена дијагноза и контрола на ширењето на беснило, клучен чекор е тестирањето на кучиња за кои постои сомневање дека се заразени. Општо земено, тестирањето за беснило главно вклучува тестирање на примероци од плунка, крв, цереброспинална течност или мозочно ткиво на животно, што може да помогне да се утврди дали кучето е заразено со вирусот на беснило.

Ако кучето заразено со беснило касне лице или друго животно, треба да се преземат итни мерки за да се обезбеди безбедност. Првото размислување е да се утврди дали кучето навистина има беснило. Со тестирање на крвта, плунката и другите примероци на кучето, може ефикасно да се утврди дали кучето е заразено со вирусот на беснило. Се разбира, додека се чекаат резултатите од тестот, неопходно е да се стават карантин и кучињата за кои постои сомневање дека се заразени. Со цел да се спречи ширењето на беснилото, многу важна превентивна мерка е и редовната вакцинација на домашните миленици против беснило.

Важно е да се напомене дека различни региони и земји може да имаат различни протоколи за тестирање на беснило, па затоа е неопходно да се одговори на локалните регулативи и ресурси за да се контролира ширењето на беснилото до најголема можна мера за да се заштити здравјето и безбедноста на луѓето и животните.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept